Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

REPERE CULTURALE: NICOLAE DIACONU

de | nov. 12, 2020 | Gorjul cultural

S-a născut la 12 noiembrie 1947, la Țicleni, județul Gorj. Urmează cursurile primare la Tunși, Țicleni, cele gimnaziale la Târgu-Cărbunești și Țicleni.
În 1967 a absolvit Liceul ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, iar în 1971 este licențiat al Facultății de Filologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.
Este repartizat pe catedra de limba și literatura română la Liceul Viticol din Isaccea, județul Tulcea. În această perioadă activează la cenaclul literar ”Panait Cerna” din Tulcea și publică versuri în presa regională. În 1972 revine în Gorj unde funcționează ca documentarist la Casa Corpului Didactic până la desființarea acesteia, apoi ca profesor la Liceul nr.2 din Târgu-Jiu și Liceul ”Ecaterina Teodoroiu” până în 1994 când este numit consilier șef al Inspectoratului pentru Cultură Gorj. Din 1996 este inspector de specialitate pentru Cultură Gorj. Din 1996 este inspector de specialitate în aceeași instituție până în vara anului 2005.
A fost director fondator al revistei Brâncuși și al Fundației ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu (1995 – 2005). A debutat cu versuri în revista Ramuri (1968) și a activat la cenaclurile literare ”Columna” și Hyperion” (Târgu-Jiu), ”Echinox” (Cluj-Napoca), ”Ramuri” (Craiova). A fost redactor la revistele ”Echinox”, ”Ramuri” și a colaborat la ”Luceafărul”, ”Literatorul”, ”Viața Românească”, ”Tomis”, ”Tribuna”, ”Steaua”. Este primit în Uniunea Scriitorilor în ianuarie 1990. În 1996 primește de la Ministerul Culturii o bursă la Universitatea Perugia din Italia (Cultură și civilizație). A trecut la cele veșnice la 26 iulie 2005.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Am crezut dintotdeauna şi cred şi acum că Nicolae ca poet, eseist, redactor al revistelor ,,Literatorul’’ şi ,,Ramuri’’, făcător el însuşi de reviste şi cărţi de anvergură naţională a fost una dintre cele mai strălucitoare minţi pe care le-a avut Gorjul ultimelor decenii. Mai mult, a fost printre puţinii gorjeni rămaşi în Gorj a cărui personalitate avea dimensiuni naţionale.” (Ion Cepoi)

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut