Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Trei finaliste în proiectul ”Cule în lumină”

de | sept. 13, 2020 | Gorjul cultural

În perioada 11 – 13 septembrie 2020, la Târgu Jiu, lângă Mausoleul ”Ecaterina Teodoroiu”, s-a aflat  o expoziție care a găzduit machetele celor 3 cule finaliste realizate de către studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Cele trei cule finaliste, în proiectul ”Cule in lumină”, vor beneficia idei de conservare- restaurare din partea studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanistică ”Ion Mincu” din București.
Programul de recunoaștere a rolului istoric pe care le-au avut pentru dezvoltarea culturală și socială a comunităților de la nordul Dunării a fost lansat de Grupul CEZ în parteneriat cu cercetătorii de la la Institutul Național al Patrimoniului.
Pentru a înțelege cine suntem, avem nevoie de cunoașterea trecutului. Într-o lume aflată în permanenta mișcare și transformare, avidă după noutate, un popas devine necesar. Studenții-arhitecți și cadrele didactice ale UAUIM, partener al proiectului, își propun sa creeze un echilibru între entuziasmul specific modului implicat prin care se raportează la fenomenul arhitectural contemporan, precum și prin necesitatea conștientizată a raportării la valorile istorice construite, prin studiu atent și aprofundat. (Vlad Eftenie, Lector dr. arh. în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”)
Proiectul “Cule în lumină“ prezintă ultimii martori ai acestui program arhitectural, atât de bogat reprezentat în vremurile de demult în provinciile istorice din sudul țării.

cula I. C. Savoiu, sat Larga, Gorj https://culeinlumina.ro/cula-i-c-davani/

cula Chintescu, sat Siacu, Gorj https://culeinlumina.ro/cula-cioaba-chintescu/

cula Eftichia, sat Runcurel, Gorj https://culeinlumina.ro/casa-cula-eftimie-nicolaescu/

 

 

 

 

 

 

 

Încă de anul aceta, la cula Cioabă- Chintescu din satul Șiacu au început acțiunile desfășurate prin proiectul ”Ambulanței pentru monumente” derulate prin Asociația ”Inima Olteniei”. sursă imagine: https://www.igj.ro/

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut