Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

TREI ZILE DE TOAMNĂ DIRECT EUROPEANĂ

de | oct. 7, 2021 | Agenda culturală

EUROPE DIRECT Gorj se află la cel de-al 3-lea mandat acordat de Comisia Europeană pentru a oferi comunității informații corecte și pertinente privind Uniunea Europeană!
2021-2025 – o nouă etapă, noi planuri, noi obiective!
Ce zile frumoase pentru Europe Direct Gorj au fost acestea din începutul lui octombrie 2021, moment de la care o să fim cunoscuți astfel: Europe Direct Gorj, spațiu al cetățeniei active!
Prima zi a evenimentului de lansare a EUROPE DIRECT Gorj în noul mandat, 2021-2025, a debutat, 4 octombrie, cu multă voioșie și energie, sub un soare superb. Aflați într-un spațiu liber, lângă Coloana fără Sfârșit, tinerii au avut ocazia să descopere misiunea Uniunii Europene, informații despre cum funcționează mecanismele europene și mai ales au înțeles că ”Viitorul este în mâinile tale!” (adică ale fiecăruia dintre ei).
Au avut prilejul să spună care este opinia lor despre viitorul Europei și au făcut cunoștință cu tehnologii noi – imprimanta 3D, steluțele pe care le-au primit fiind practic fabricate sub ochii lor.
A fost o întâlnire cu oamenii minunați din Târgu Jiu pentru a afla de la ei ce așteaptă de la viitorul Uniunii Europene, iar ei de la noi, unde ne pot găsi și cum putem să le fim aproape în interesele lor ca cetățeni europeni.
Participanții i-au apreciat pe voluntarii prezenți și și-au manifestat dorința de a deveni și ei voluntari, la rândul lor!
Atmosfera a fost una specifică tinerilor, cu multe zâmbete, entuziasm și încredere!
Marți, 5.10.2021, am avut bucuria să găzduim evenimentul organizat de Bankwatch „Viitorul Regiunilor carbonifere în tranziție”, o dezbatere și un schimb de experiență pentru viitorul regiunilor carbonifere din Valea Jiului și Gorj, moderat profesionist de jurnalistul Mihai Rădulescu. Dezbaterea și discuțiile au avut drept principal interlocutor autoritățile publice locale din regiunile carbonifere ce vor fi afectate de tranziția la energia verde.
Bunele practici ale Văii Jiului au fost prezentate clar, cu lux de amănunte, cu o profundă cunoaștere a nevoilor locale, dar și cu o foarte bună ancorarea a acestora în țintele strategice ale Uniunii Europene de către primarul Municipiului Petroșani, dl. Tiberiu Iacob-Ridzi. Domnia sa ne-a vorbit despre Strategia Văii Jiului, despre procesul de coalizare al primăriilor din Valea Jiului pentru scopul comun al tuturor, prosperitatea zonei. Apreciem că, în discursul domniei sale, a fost rostit de multe ori cuvântul „ÎMPREUNĂ”! Despre aceasta este vorba, să fructificăm împreună oportunitățile Mecanismului de Tranziție Justă și să vedem în această necesitate a renunțării la extracția cărbunelui un nou început, care să ne conducă spre un viitor verde și sustenabil pentru noi și copii noștri (nota noastră). Un alt instrument folosit de comunitățile din Valea Jiului, care încă din 2018 se preocupă pentru a găsi ce pune în locul modelului economic monoindustrial, a fost Platforma pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție. Despre Programul START de pe această platformă a vorbit domnul Dan Dobre, Bankwatch România. Concret, programul oferă asistență tehnică pentru regiunile aflate în tranziție în scopul dezvoltării de proiecte integrate și pentru crearea unei guvernanțe juste. Valea Jiului, al cărei reprezentant la dezbatere a fost Municipiul Petroșani prin dl. Iacob-Ridzi, a accesat platforma și programul Start, iar acum au 10 proiecte mature, din cele mai diverse domenii. Pe guvernanță justă, deja au elaborat Statutul Asociației din care fac parte 6 primării, Consiliul Județean Hunedoara, Organizații Non-guvernamentale care se ocupă de mediu, de patrimoniu, dar și mediul de afaceri. Prezența organizațiilor non-guvernamentale în această Asociație, este o măsură menită să facă legătura între mediul administrației publice și societatea civilă, o bună practică ce poate fi replicată și la nivelul altor regiuni care vor avea acces la Mecanismul de Tranziție Justă.
Consiliul Județean Gorj, reprezentat la dezbatere de dl. Alin Șipanu, a prezentat bunele practici din procesul de elaborare a Planului Teritorial pentru Tranziție Justă Gorj. Foarte important pentru județul nostru, în valorificarea oportunităților de finanțare care vor veni, este Studiul „Tranziția sustenabilă a județului Gorj”, realizat de Energy Policy Group și comandat de Greenpeace, iar dl. Șipanu a făcut referire și la acesta. Studiul prezintă oportunitățile județului și avantajele sale competitive în tranziția către economia verde, sustenabilă, circulară. Modelul economic de până acum nu mai este sustenabil pentru județul Gorj, iar o posibilă soluție este încurajarea și finanțarea cât mai multor IMM-uri care să investească în domenii cum sunt energiile regenerabile sau reabilitarea energetică a clădirilor, investiții ce pot aduce plus-valoare, locuri de muncă ce se vor dezvolta inclusiv pe lanțul valoric legat de aceste domenii.
Se pare că, față de alte zone care vor trece prin tranziție, Gorjul are câteva avantaje competitive date de așezarea geografică și chiar administrativă. Ne aflăm în SV-ul României, o zonă care are cea mai mare expunere la lumina solară pe întreg parcursul anului (deci, mare oportunitate pentru parcuri foto-voltaice, dar și pentru dezvoltarea de afaceri conexe, pe lanțul valoric), dar și în Regiunea S-V Oltenia, unde disparitățile între județele componente nu sunt atât de mari, așa cum se întâlnește în alte regiuni de dezvoltare din România.
Concluzia zilei: să privim cu încredere în viitor, tot ceea ce pare o criză, este în fapt o oportunitate, ne ajută să ne reinventăm, iar Gorjul poate deveni, după cum spunea dl. Șipanu, ”Inima energetică verde a României”!
Cea de a treia zi a evenimentului s-a desfășurat cu activități bazate pe sloganul ”Viitorul este în mâinile tale!”.
Bibliotecarii din bibliotecile publice din județul Gorj s-au familiarizat cu platforma Conferinței privind Viitorul Europei și au dat startul reorientării activităților spre două direcții importante pentru comunitățile europene în acest moment: Pactul Verde European și O Europă Pregătită pentru Era Digitală. Vom lucra împreună la ideea de ”biblioteci verzi” și de asemenea, ne vom antrena pentru  o Europă digitală, astfel încât să putem da consultanță membrilor comunității care au nevoie să se familiarizeze cu tehnologia digitală!
Nu în ultimul rând am discutat despre noua strategie a sistemului public de biblioteci din județul Gorj, pentru perioada 2021-2027, care va ține cont de prioritățile Uniunii Europene.
La plecare bibliotecarii au primit materialele oferite de cei de la EURES, privind piața muncii și cum să te descurci în pregătirea pentru un loc de muncă nou, materiale ce vor fi puse la dispoziția comunității. Întâlnirea a avut și o surpriză – poetul Spiridon Popescu, căruia îi mulțumim pentru bunăvoință, a oferit bibliotecarilor prezenți câte un volum de poezii recent apărut la editura PIM – ”Ferice de cel orb”, un scriitor gorjean care nu uită niciodată  de bibliotecile din județ și de cititorii gorjeni.

Toate aceste trei scurte povestiri, până la urmă, sunt cu și despre oamenii care își pun la un loc trecutul și prezentul, pentru a continua drumul către un viitor care este în mâinile lor și prinde formă cu răbdare, hotărâre și uniune.

Dorim să fim alături de voi și voi alături de noi!

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut