Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

VALENȚE CULTURALE ESTIVALE: „BIBLIO-TELL-ART”

de | aug. 9, 2022 | Agenda culturală

BIBLIOTECA – PLATFORMĂ CULTURALĂ CU ROL STRATEGIC

O bibliotecă nu e pur şi simplu un loc de depozitare a câtorva mii de volume, ci şi un lucru viu, cald şi familiar. (,,Cărțile au suflet” de Nicolae Manolescu)

Pornind de la această apreciere in situ a renumitului critic literar și adăugând relevanța titulaturii de ”Secție de artă” putem să ne formăm o imagine clarificantă a ceea ce s-a întâmplat în data de 1 august 2022 la Târgu-Jiu, la Casa Memorială Iosif Keber. Redeschiderea acestui spațiu muzeistic (loc în care există și  Secția de artă a Bibliotecii Județene „Christian Tell”Gorj – nu peste mult timp capabilă să-și reia activitatea cu publicul) a dezvoltat o continuare logică spre promovarea artistului plastic gorjean și a artelor frumoase, așa cum sunt enumerate de Sidney Colvin în lucrarea Fine Arts ¹: „Artele frumoase reprezintă grupul celor cinci arte mari ale arhitecturii, sculpturii, picturii, muzicii și poeziei, cu o serie de arte minore sau secundare, dintre care dansul și drama sunt printre cele mai vechi și universale.”

Prin urmare bucuria de a putea vizita acest loc sacru (fără exagerare) s-a contopit cu începerea a două tabere organizate de Biblioteca Județenă „Christian Tell” Gorj. Studenți de la Arte plastic și Litere, pe de-o parte și pe de altă parte studenți de la Arhitectură și-au concertat și concentrat talentul și viziunea creatoare în ceea ce se poate numi Ateliere de vară, la Polovragi – tocmai pentru a sublinia starea de lucru și efort (neresimțit atunci când este consumat cu pasiune).

Actorii acestor două episoade estivale:

  • TABĂRĂ DE CREAȚIE ART-LIT /„IOSIF KEBER – CONTEXTE LITERARE ȘI PLASTICE CONTEMPORANE” – Denisa Ganea, Oana Piscureanu, Roncea Alexandru, Monea Cristina, Dăogariu Cătălin, Ariadna Pecingină, Adriana Nărban, Coordonator Viorel Surdoiu
  • NEW EUROPEAN BAUHAUS/ ȘCOALA DE VARĂ „RITM ȘI ROST(URI) ÎN SPAȚIUL PUBLIC – Bianca Dobromir, Agnes Ungur, Maria-Alexandra Guță, Elena-Geanina Năvîrcă, Alexandru Florescu, Fabian Florescu, Adrian- Cătălin Groza, Nicolae-Alexandru Rotaru, Treiner  Prof. Mihai Danciu, Treiner Prof. Ștefana Bădescu, Coordonator Elena-Mariana Angheluță

Într-o primă etapă de prezentare redăm aici câteva crâmpeie fotografice din cadrul taberei ART-LIT, urmând ca lucrările rezultate să se regăsească in extenso într-o Broșură de prezentare a vieții și creației pictorului Iosif Keber, editată de Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, instituție conștientă de rolul de educator și formator prin cultură.

Cultura este un instrument puternic pentru a crea punți de legătură între oameni, în special între tineri, și pentru a consolida înțelegerea reciprocă. (Înalt Reprezentant și vicepreședinte al UE, Federica Mogherini)

______________

Mulțumiri pentru colaborare Univerșității din Craiova, Facultatea de Teologie – Artă Plastică, an II și Universității „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, Facultatea de Stiinte ale Educației, Drept și Administrație Publică, Domnului Conf. univ. dr. Vasile Fuiorea respectiv Domnului Decan, Conf. univ. dr. Alin Gheorghe Gavrilescu

______________

¹ Colvin Sidney, Fine Arts: „ The arts which constitute the group are the five greater arts of architecture, sculpture, painting, music and poetry, with a number of minor or subsidiary arts, of which dancing and the drama are among the most ancient and universal.”

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut