Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

VASILE BLENDEA – 125

de | nov. 5, 2020 | Gorjul cultural

Născut la 5 noiembrie 1895, în satul Gureni, comuna Peștișani, județul Gorj, Vasile Blendea a urmat între anii 1903 – 1908 cursurile școlilor din satele învecinate, Broșteni și Frâncești, timp în care a fost inițiat în tainele desenului de fratele său mai mare, învățătorul Tănasie Blendea. Pasiunea pentru desen a fost desăvârșită pe timpul când a urmat cursurile gimnaziului ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu între anii 1908 – 1913, și ulterior, când a absolvit cursul superior al Școlii Normale din Turnu Severin (1913 – 1916). După ce și-a îndeplinit stagiul militar în cadrul Regimentului Infanterie nr. 18 Gorj, este recrutat pentru Școala militară din Botoșani și trimis apoi pe front, sublocotenentul de rezervă Blendea Vasile a luat parte activă la luptele de la Mărășești, Valea Putnei, Valea Șușiței și Muncelu.
După terminarea Primului Război Mondial, devine student al Școlii de Arte Frumoase din București, unde se face remarcat și primește elogii din partea directorului școlii, pictorul George Demetrescu Mirea, care l-a admis fără examen și după ce i-a răsfoit mapa cu desene, a exclamat: ”Ai stofă, domnule!” În paralel, Vasile Blendea urmează cursurile de sculptură cu Dimitrie Paciurea și de pictură monumentală cu Constantin Petrescu, având la catedra de desen pe Frederich Storck. Sub îndrumarea lui Dimitrie Paciurea realizează lucrarea ”Făt-Frumos”, distinsă la expoziția absolvenților cu premiul ”Horia Boambă” al Sindicatului Artelor Frumoase.  După absolvirea școlii, a fost repartizat la Focșani ca profesor de desen, unde a funcționat până în 1926, când a fost chemat la Târgoviște de către colegul său Dumitru Belisarie, să contribuie la restaurarea unei fresce medievale.

În urma unui concurs, a obținut o bursă de studii, între anii 1927 – 1929 a plecat în Franța la Școala de la Fontenay-aux-Roses (1928) și a expus la “Salon des artistes francais”, în Paris. A călătorit mult în Germania, Austria și Elveția, unde și-a perfecționat arta. În timp ce se afla la Paris l-a cunoscut pe Constantin Brâncuși cu care era rudă.

După o scurtă perioadă, reîntors în Târgu-Jiu a pictat și a sculptat, iar între anii 1930-1952 a fost profesor de desen la Liceul ” Ienăchiță Văcărescu” și la Școala Normală din Târgoviște.

În 1932 își vernisează prima expoziție personală, cu sprijinul profesorului Ion Negoescu și al poetului Matei Alexandrescu, iar în 1938, Salonul oficial îi decernează premiul ”Athanase Simu”, pentru realizarea bustului inginerului ”Mario Amico”. Se stinge din viață in 1988, la București.

Printre lucrările importante se regăsește „Bustul lui Alexandru Ștefulescu”, inaugurat în 1937, aflat în fața școlii generale nr.4 din Municipiul Târgu-Jiu și „Bustul lui Tudor Vladimirescu” (1971) în Vladimir, Gorj.

 

 

surse: www.gazetadambovitei.ro și vol. ”Personalități gorjene de-a lungul istoriei”, Editura Fundației ”Premiile Flacăra – România” București, 2000)

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut