Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

VIVAT CULTURA!

de | ian. 17, 2023 | Prim-Plan

Semn bun la început de an. Ziua Culturii Naționale și reîntoarcerea către opera lui Mihai Eminescu nu sunt doar semne programate a exista doar într-o singură dată, ca o comandă de începere a defilării. Cultura nu reprezintă trăirea de o clipă sau manifestarea subliniată într-o agendă ca realizată și pusă într-un colț, în așteptarea următoarei ocazii de descoperire. Dar, în egală măsură, momentul întâmplat poate să creeze bucurie și o stare de optimism, de re-cunoaștere a valorii afirmate alături de cea în afirmare. Așa se face că, după episodul ciudat în care un ziarist a publicat o știre despre eveniment ca realizat înainte de realizare, luni, 16 ianuarie 2023, la Biblioteca Județeană a avut loc o adevărată sărbătoare sub semnul Zilei Culturii Naționale prin două evenimente marcate de continuitate, dar și de inedit:

Primul – lansarea volumului „umanitate . postumanitate – distanţa din noi”, editura PIM, Iași, decembrie 2022 / volum colectiv de eseuri rezultat al proiectului inițiat de Ziua Internațională a Filosofiei și organizat de Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, Colegiul Naţional „Spiru Haret” Târgu Jiu, editat de Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj. Eveniment inedit prin prisma faptului că am asistat la o pledoarie expusă pe mai multe voci (tinerii și profesorii care au și publicat în această carte) -o argumentare retorică a participării la proiectul semnalat mai sus, bine construită și transmisă cu emoție și încredere. Pur și simplu captivant!

Al doilea – un frumos obicei, reluat după o pauză impusă de cauzele pandemice, tot la MansArta, la care cei prezenți au putut să se bucure spiritual de câteva momente oferite de elevii și profesorii Școlii Populare de Artă “Constantin Brâncuși” – acompaniament muzical dirijat de Constantin Argint și interpreții: Liliana Ciochină-Neoagă, Nicoleta Lătărețu, Olimpia Bălășoiu, Petronela Bartic, Doru Ciobanu. Piesele muzicale inspirate din lirica eminesciană, lansarea de carte a scriitorului Zenovie Cârlugea – „Mihai Emienscu. Album portretistic comentat” și „Mihai Eminescu. Dicționar monografic. Oamenii din viața lui”, împreună cu recitările de poezie efectuate de Zoia Elena Deju, Spiridon Popescu, Anna Zorilă, Bianca Alexandra Crucilă și Pompiliu Ciolacu, managerul Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Gorj, au construit o seară culturală demnă de apreciere și aplauze. Vivat cultura!

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut