Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

ZILELE VERII GORJENE AU-GUST CULTURAL

de | aug. 17, 2021 | Gorjul cultural

Arta nu are un anotimp special în care să-și arate calitățile, ea este precum natura, oriunde și oricând se desfășoară în plenitudinea ei de comunicare a stărilor spirituale, de creație sau de re-creație a lumii cu alte coordonate – estetice, emoționale, mentale, semnificante și chiar hieratice – aducând în fața noastră, descoperindu-ne minunea formelor prin care se manifestă frumosul, armonia și bucuria.  Așadar, sub apăsarea căldurii, ai crede că artele tac, topite sau ascunse în umbrele efemere ale zilei, dar nu e așa – artistul este un neastâmpărat, el continuă să joace și să se joace, și să împărtășească această stare de în-suflețire.

Numai dacă este să privim asupra lunii august, în Târgu-Jiu, cele spuse sunt bine reprezentate de întâmplările din acest spectru existențial:

* Vernisată pe data de 3 august – Porți (din)spre sine – expoziția de pictură, în care expun artistele NICOLETA CĂRARE și LĂCRĂMIOARA NEMEȘ, aflată până pe 28 august 2021 pe simezele Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Curator doamna Dorina Cioplea Văduva.

 

 

 

 

 

 

 

 

*Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Național de Folk și Baladă ”Poarta Sărutului”, a avut loc la Târgu Jiu, în perioada 7-8 august, la Teatrul de Vară ”Nelu Dumitru”. Programul festivalului a cuprins tradiționalul concurs de muzică. De asemenea, nume mari ale muzicii folk au urcat pe scena din Târgu Jiu – Maria Gheorghiu, Emeric Imre, Adrian Beznă și Mircea Vintilă, Dan Vană.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Cea de-a III-a ediție a Festivalului de Artă Urbană Strad’Art desfășurată la Târgu Jiu, în perioada 9 -15 august, picturile realizate pe clădiri din zona de Sud a orașului, în zona Parcului Central sau la Curtea Muzeului National „Constantin Brâncuși”, din Târgu Jiu, acolo unde se află și o excelentă expoziție de grafică a artistului Cătălin Negrea – “40 de schițe cu zmei”. Curator al evenimentelor Strad’Art – Adrian Oniga. Fiecare zi a festivalului a găzduit diferite expoziții neconvenționale și workshop-uri, în spații precum Muzeul Național “Constatin Brâncuși” și Biblioteca Județeană “Christian Tell”, dar și manifestări artistice create în colaborare cu festivaluri internaționale de artă stradală din Hong Kong și Lima, Peru.

Adrian Oniga și Expoziția de cărți Graffitti de la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, în cadrul Festivalului Strad’Art

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*„Atelierele Brâncuși – Simpozionul Internațional de Sculptură, Pictură și Grafică” în perioada 12 august – 3 septembrie 2021, organizate de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu. Lucrările atelierelor sunt desfășurate în localitatea Rânca.

 

* Atelierele ”Noul Bauhaus European”, organizate de Europe Direct Gorj, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Consiliul Județean Gorj, în perioada 23 – 27 august 2021, cu participarea unor studenți – viitori arhitecți. O inițiativă creativă și interdisciplinară, care își propune să creeze un spațiu de întâlnire pentru conceperea unor noi moduri de viață în care se întrepătrund arta, cultura, incluziunea socială, știința și tehnologia. Aduce Pactul verde în clădirile noastre și invită la un efort colectiv pentru a imagina și construi un viitor durabil, integrator și frumos pentru minte și suflet.

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut