Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

ZIUA CULTURII NAȚIONALE – REPER PERMANENT

de | ian. 16, 2024 | Agenda culturală

ZIUA CULTURII NAȚIONALE

În data de 15 ianuarie 2024, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj a sărbătorit 174 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și a marcat Ziua Culturii Naționale printr-o serie de manifestări cultural-artistice ce l-au omagiat pe Mihai Eminescu. Prin operele sale, poetul a promovat intens cultura neamului românesc, lăsând ca moștenire un tezaur poetic și filosofic, o vastă și inegalabilă cultură a identității și spiritualității românești. Astfel, identitatea neamului românesc este inima prin care bate spiritul românesc reprezentat prin: literatură, artă, tradiții și obiceiuri. În acest context, invitații de onoare, oficialități ale Municipiului Târgu-Jiu și ale județului Gorj, profesori, elevi și părinți au fost primiți în mod tradițional la MansArta bibliotecii, cu pâine și sare de către doamnele bibliotecare Anca Ștefan și Roxana Ungureanu, iar doamna Manager Maria- Luiza Sandu le-a urat tuturor bun-venit și i-a invitat să participe la un eveniment ce face parte dintr-un program cultural inițiat la nivelul județului Gorj de către Consiliul Județean Gorj în parteneriat cu: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” Târgu Jiu, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, Orchestra Simfonică ”Lyra Gorjului”, Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu și Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu Jiu.

La deschiderea evenimentului, moderat de către doamna Manager al Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, Maria-Luiza Sandu, au luat cuvântul: domnul Gheorghe Nichifor – Vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, doamna Anca Bordușanu – Subprefect al județului Gorj, domnul Pompiliu Ciolacu – Director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, doamna Camelia Plăstoi – Prodecan al Facultății de Științe Medicale și Comportamentale din cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și doamna Marcela Mrejeru – Inspector General al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Ansamblul de activități cultural-artistice a debutat cu interpretarea la vioară a cântecelor populare: ”Hora Veseliei”, ”Hora din Bătrâni” și ”Busuioc Moldovenesc” susținute de micii artiști ai Palatului Copiilor: Maria Sandu și Adrian Sandu. Au urmat elevii clasei a IV-a de la Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu Jiu, coordonați de doamna profesor învățământ primar Gabriela Talianu, cu o dramatizare a poemului ”Luceafărul” de Mihai Eminescu și un interviu pe tema vieții și operei poetului.

         Elevii clasei a II-a de la Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu Jiu, coordonați de doamna profesor învățământ primar Ioana Georgiana Anițescu, ne-au încântat cu recitări de poezie din opera lui Mihai Eminescu.

        Momentele artistice susținute de elevii Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, au fost prezentate de doamna Eva Bistreanu, profesor de limba și literatura română în cadrul instituției de învățământ. Ne-am bucurat de recitări de poezie și interpretări muzicale, vocale și instrumentale, susținute de către doamna Rodica Negrescu, profesor la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu și de către elevi din cadrul instituției, sub îndrumarea doamnei director Ana Daria Ionescu Haidău.

Programul a continuat cu un moment de teatru-lectură a ”Scrisorii a III-a” de Mihai Eminescu, coordonat de domnul Ion Alexandrescu, actor al Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” Târgu Jiu și un recital de poezie susținut de doamna Florentina Cuteanu.

Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă de sărbătoare cu un film-prezentare despre viața lui Mihai Eminescu realizat de către colegul nostru Cosmin Văcaru, inginer de sistem din cadrul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj și cu un tur virtual al Casei Memoriale de la Ipotești și al Bisericuței familiei Eminovici.

Foaierul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj și Sala de Lectură au găzduit expoziția de artă a elevilor de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, coordonați de doamna director Ana Daria Ionescu Haidău și expoziția de carte ”Cultura românească în imagini și cărți”, în Sala de Lectură a bibliotecii rulând și un tur virtual al ”Muzeului de la Florești” unde Mihai Eminescu și-a petrecut una din vacanțele de vară.

Mulțumim pentru participare: domnului Flavius Boian – Director al Colegiului Național ”Spiru Haret” Târgu Jiu, doamnei Oana Paloș – Purtător de cuvânt al Consiliului Județean Gorj, domnului Ion Bogdan Bejinaru – Viceprimar al Municipiului Târgu Jiu, doamnei Ana Daria Ionescu Haidău – Director al Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, doamnei Georgiana Diaconu – Profesor în cadrul Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ștefulescu” Târgu Jiu, doamnei Otilia Giurcă – Inspector de limba și literatura română în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, domnului Ion Mocioi – Scriitor local, domnului Ion Ișfan – Director al Casei Corpului Didactic Gorj și tuturor cadrelor didactice prezente la acest eveniment.

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut