Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

ZIUA MONDIALĂ A FOTOGRAFIEI

de | aug. 19, 2020 | Agenda culturală

Prima fotografie care prezintă o ipostază din realitate, se numește „Vedere de la fereastra din Le Gras”. Aceasta a fost realizată în anul 1827 de către inventatorul francez Nicéphore Niépce (1765-1833).

19 august – Primului brevet pentru realizarea fotografiei (primul procedeu fotografic din 1839)
Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a unei fotografii numit ”daghereotipie”. În 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit “heliografie”, considerată cea mai veche fotografie.
După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. Foloseşte ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obţine o imagine negativă în relief (o matriţă). O fotografie realizată de inventator în 1837 prin ”daghereotipie” a reprezentat un colţ din atelierul său. La 9 ianuarie 1839, invenţia a fost prezentată Academiei Franceze de Ştiinţe şi Louis Daguerre a obţinut brevetul.  (AGERPRES)

Când vorbim de fotografie nu putem sa nu ne aducem aminte de Carol Popp de Szathmári (n. 11 ianuarie 1812, Cluj, Imperiul Austriac – d. 3 iunie 1887, București, România[6]) a fost un pictor și grafician maghiar din Transilvania, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa.

Pentru noi, gorjenii, cuvântul fotografie are două semnificații:

Edward Steichen (1879-1973)
Self-Portrait with Studio Camera
1917;

Edward Steichen (1879-1973)
Brancusi, Voulangis, France
c. 1922;

 

  • în primul rând ne gândim la Constantin Brancuși care a realizat peste 1000 de fotografii. Pasiunea pentru fotografie, pe care sculptorul a practicat-o de-a lungul vieţii, îşi are originile în poveţele tehnice şi artistice primite de la prietenul său, Man Ray, el însuşi un talentat desenator. Să nu uităm că Brâncuşi a fost, un timp, colocatar cu pictorul american, marele fotograf Edward Steichen, într‑una dintre zonele pariziene ale atelierului să Prima ”Coloana fără Sfârșit”, două module identice în formă de romb expusă la Salonul de la Tuileries, în 1926, a fost urmată de o coloană din nouă module întregi și două jumătăți amplasată în  în grădina lui Edward Steichen, din Voulangis. Si, datorită FOTOGRAFIEI putem să vedem și acum acea imagine reprezentând ridicarea sculpturii. De asemenea, datorită fotografiilor realizate de Brâncuși după metoda cunoscută acum drept selfie avem posibilitatea să vedem artistul, atelierul și lucrările lui ca imagini surprinse cu propriul aparat.

 

  • și, desigur, trebuie mereu amintit artistul fotograf gorjean, Vasile Blendea – ”Unul dintre cei mai cunoscuti fotografi ai lumii literare romanesti din ultimele decenii”. Vasile Blendea, născut în 1937 la Peștișani, județul Gorj, Vasile Blendea a urmat cursurile liceului la Târgu Jiu, iar apoi, la București, absolvind în 1967, “Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității București”.

https://www.poezie.ro/index.php/article/13998881/

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut