DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Fără de nori lumina n-ar avea nici taine, nici șovăieli, nici biruințe” – Petru Creția
21 ianuarie 2022
DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Ca să trăim încontinuu trebuie să ne schimbăm încontinuu.” VIRGINIA WOOLF – 140
25 ianuarie 2022

Unirea Moldovei și Țării Românești, la 24 ianuarie 1859 sub numele de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, a constituit primul pas în drumul spre realizarea Marii Uniri, 19 ani mai târziu, cu Transilvania, Bucovina și Basarabia.
Procesul s-a înfăptuit prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
În fața Adunărilor Elective reunite la București, la 24 ianuarie 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza se adresa națiunii române: „Credincios misiunii ce mi-ați dat și cunoscând dorința statornică a românilor de a rămâne uniți, am proclamat înaintea D-voastră, cât și înaintea țării, unirea definitivă a Principatelor. V-am zis că ea va fi precum România o va dori și simți”.

Doi ani mai târziu, 11 Decembrie 1861 în Proclamația către națiune a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se afirma:

 Românilor,

Naționalitatea Română este întemeiată.

Unirea este îndeplinită.

 Acest fapt măreț, dorit la generațiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldură de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante și s-a înscris în datinile Națiunilor.
Dumnezeul părinților noștri a fost cu țara, a fost cu noi. El a întărit silințele noastre prin înțelepciunea poporului și a condus Națiunea către un falnic viitor.
În zilele de 5 și 24 Ianuarie ați depus toată a voastră încredere în Alesul nației, ați întrunit speranțele voastre într-un singur Domn.
Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie.

 Vă iubiți Patria, veți ști a o întări.
 Să trăiască România!”

 Iașii în 11 Dechemvrie 1861.

 Alecsandru Ioan

 

MEMENTO DESPRE UNIRE

LA 163 DE ANI

 

 

 

 

Sari la conținut